__________________________________________

Bara några ord från
PRESIDENTEN

BÄSTA KLUBBMEDLEMMAR!
2023-11-13
Hej kära medlemmar! 
 
Det var längesedan ni hörde av er president! 😉 Det har varit en intensiv period med vinprovningar (Ängelholm och Göteborg), Londonresa (med barn och barnbarn) och så en besvärlig luftvägsinfektion som gjort tillvaron besvärlig för mig och Malou. Men nu är det snart full fart igen! 👍🏻
 
Det har varit en intensiv höst även för vår fina Rotaryklubb: 
 

JUBILEUM

Klubbens 70-årsjubileum, fredagen den 20 oktober blev en mycket trevlig tillställning på Höganäs Hamnkrog. 38 festsugna medlemmar och inbjudna gäster njöt av Toast Skagen, grillad entrecote och flera goda viner. Ola Litström hade gjort ett spännande kunskaps-quiz om vår klubb och några extra duktiga medlemmar kunde kamma hem priser, skänkta av Christina Reumark.
 
Vår AG (assisterande guvernör) Lena Bosson överlämnade en hälsning från Rotary Internationals president Gordon McInally.
 
Klubben (och Hamnkrogen) hade subventionerat mat och dryck, så egentligen räknade vi inte med någon "vinst" denna kväll. Men tack vare ett extra vinlotteri med skänkta viner, så blev det ändå 1800 kr över till Ukraina. Tack till alla som köpte lotter!     
 
Vill du se bilder från Jubileumsfesten (och det vill du väl!), så titta här >>>
 

ÅRSMÖTE

Näst på tur var Höstårsmötet 25 oktober. Bertil Olofsson svingade klubban elegant och föregående års styrelse fick ansvarsfrihet utan protester. 
Den mycket trevliga verksamhetsberättelsen visade på hur mycket vi hade hunnit med att göra under 2022-2023. Den finns att läsa på ClubRunner
 

UKRAINA KONSERTEN 

Dagen efter höstårsmötet var det äntligen dags för vår stora konsert för Ukraina i samarbete med Lerbergets Kyrka. Det var nästan fullt i lokalen, vi hade sålt många biljetter, men också fått gåvor från både medlemmar och andra klubbar. Till slut kunde vi glädjas åt en intäkt på drygt 23 000 kr
Själva konserten var strålande.  Tre körer och inte minst solisten Axel Bykov från Ukraina som var en gudabenådad sångare. Rena musikal-artisten! Det var en del känslomättade tal också. Även jag fick möjlighet att berätta lite för publiken om Rotary och vad vi gör. Helsingborgs Dagblad hade först bestämt sig för att inte skriva något alls om vår konsert, men ändrade sig tillslut och gjorde en fin intervju med Alex. 
 
 
Vill du se fler bilder från konserten, så kolla vårt fotoalbum på detta här >>>

ROTARY SAMARBETE I KULLABYGDEN

30 oktober, så hade jag ett mycket bra möte tillsammans med de andra två Rotaryklubbarna i kommunen. Felix och Anders från Mölle-Arild och Jörn från Höganäs-Kullen var mycket positiva till samarbete och vi kom fram till flera konkreta projekt. Bland annat skall vi under våren 2024 gemensamt anordna en "öppen" golftävling på St Arild GK. Överskottet från tävlingen går som bidrag till Ukraina-flyktingars barn och ungdomar så att de kan börja idrotta, t ex spela golf.
 
Förslag från Felix Åhrberg om en gemensam Stipendiekonsert, med musikintresserade avgångselever från kommunens gymnasieskolor, ville vi också gå vidare med. Detta skall äga rum i maj och vara en återkommande årlig aktivitet. Det övergripande syftet är uppmuntra elever att hålla på med musik, men givetvis också att marknadsföra Rotary i Höganäs kommun och därigenom få fler medlemmar. 
 
Vi bestämde att ha ett After Work (AW) någon gång i april. Ansvarig för detta blir Mölle-Arild RK och plats troligen Kullabergs Vingård!   
 
Vi beslöt även att samarbeta i två projekt som är initierade av Rotarys distrikt 2390. Det enda handlar om att "visa upp" Kullabygdens vingårdar  för intresserade rotarianer som deltar i Distriktskonferensen 20/4 2024
i Helsingborg. 
 
Det andra eventet är Rotary Action Summit som äger rum 20-22 september 2024. Då träffas Rotarianer från Finland, Estland, Lettland, Litauen, Polen, Danmark, Norge, Island och Sverige i Malmö. Vi skall här erbjuda besökarna möjlighet att få uppleva Kullabygden med allt vi kan erbjuda av natur, kultur och kamratlig samvaro. 
OBS! Dessa projekt belastar inte vår ekonomi något, deltagarna köper nämligen aktiviteterna till självkostnadspris.
 
Jag återkommer med mer information allteftersom arbetet fortskrider. 
  

ROTARY DOCTORS

Det kommer många förslag nu inför julen vad vi som rotarianer kan stötta, för dem som har det sämre. Vi själva kommer snart att åter sätta upp vår "julgran" på Hamnkrogen, där gästerna kan köpa julkulor och därmed skänka en slant till Familjefridsjouren. Mer info kommer snart!
 
Men idag vill jag också slå ett slag för ett initiativ som Läkarbanken/Rotary Doctors har kommit med. Det är att hjälpa undernärda barn i Kenya med paket som innehåller proteinrik gröt i tre månader. För ett barn kostar detta 200 kr. På onsdag skall jag skicka runt beställningslistor för dig som vill bidra med en sådan julklapp. Se bilden nedan! 
 

En annorlunda julfest

Det kom nyligen upp ett förslag på att vi skall göra något extra för våra Ukrainska flyktingfamiljer i Höganäs. Tomas Ek har preliminärt bokat Hemgården i Viken en söndag i december och tanken är att vi i klubben skall ordna knytkalas för att kunna bjuda dessa familjer på ett svenskt julbord. Alla som kan och vill får bidraga med något, vill man inte laga köttbullar själv, kan man ju alltid köpa. Det viktigaste är att vi bjuder på vårt eget sällskap och gör dagen till en minnesvärd upplevelse för alla! 
 
Önskar att vi tar en diskussion på onsdag om förslaget och hur vi går vidare. Jag tycker själv mycket om idén, men det bygger på att så många som möjligt ställer upp och bidrager med vad man kan. 
 

SINGAPORE

Är det någon som tänker åka till Singapore på 2024 Rotary International Convention? Kongressen äger rum 25-29 maj och det görs mycket reklam för detta på olika Rotary-sidor. Jag besökte ju Singapore för ett drygt år sedan och hade gärna åkt tillbaka. Vet dock inte om ekonomin tillåter det...
Men vi kan ändå njuta av trevliga artiklar, t ex denna som handlar om Singapore som ett kulinariskt paradis. Man blir faktiskt lite hungrig!   
 
 
Det blev ett långt brev det här. Hoppas du orkade läsa igenom allt. 
 
Vi ses på onsdag, då vi får lära oss mycket om Gammalsvenskbyn i Ukraina. Missa inte detta! 
 
 
Varma hälsningar från, 
 
C-M 
 
 
 
 
 
 
 
President
Höganäs Rotaryklubb 2023-2024
cm.hedin@gmail.com - 0708-24 48 10
ClubRunner Mobile